Zijn computer games gokspellen? Of ermee te vergelijken? Die vraag wordt tegenwoordig nogal eens gesteld nadat de Kansspelautoriteit zich eerder al kritisch uitliet over een aantal video games. De kritiek van de KSA richtte zich op het gebruik van loot boxes. Spelers kunnen die virtuele boxjes online kopen gedurende het spel. Zo’n lootbox bevat een of meer spelitems. Soms een skin die jouw personage opvallender en interessanter maakt dan anderen. Maar vaak ook eigenschappen waardoor je beter presteert dan tegenstanders.
Loot box maakt van games gokspellen volgens KSA
Volgens de KSA maakt zo’n loot box van games gokspellen. De speler die zijn geld uitgeeft aan de loot box weet immers niet wat hij krijgt. De KSA is vooral kritisch als de items uit de loot boxes buiten het spel voor echt geld verhandeld kunnen worden. Zeker in dat geval vindt men de games gokspellen. Je geeft immers geld uit zonder te weten of je iets van waarde ‘wint’, maar kunt de eventuele winst vervolgens wel omzetten in geld. De KSA dreigde dan ook met stappen tegen de bedrijven die loot boxes op deze manier in hun games zouden blijven aanbieden.
Game uitgevers nemen zelf maatregelen
Er zijn gameaanbieders die al maatregelen hebben getroffen. Deze week werd bekend dat uitgever 2K Games zijn basketbalgames in de NBA 2K-serie heeft aangepast om te voldoen aan de Nederlandse kansspelwetgeving. De uitgever heeft een verklaring op de website geplaatst:
“Volgens de Kansspelautoriteit zijn games met zogenaamde ‘loot boxes’ in strijd met de Nederlandse Wet op de kansspelen als de game-items die ze bevatten overdraagbaar zijn. Hoewel we het hier niet mee eens zijn, willen we voldoen aan de huidige interpretatie van deze wetgeving door de Kansspelautoriteit. Als gevolg hiervan hebben we een aantal lokale aanpassingen gedaan aan het speltype MyTeam.”
Het bedrijf legt verder in de verklaring uit wat men heeft aangepast. Binnen de MyTeam-functie kunnen gamers een set kaarten kopen met willekeurige basketballers voor hun team. Tot nu toe kon je die spelers natuurlijk opstellen in je eigen team. Maar je kon ze ook via een soort veiling aan anderen verkopen om er op die manier aan verdienen. Die veiling is nu afgesloten.
Ook in België heeft men aanpassingen gedaan om het spel te laten voldoen aan de Belgische wetgeving. Wel weer op een andere manier overigens. In België mag je de pakjes niet langer kopen met echt geld, maar moet je het benodigde virtuele geld binnen de game bij elkaar sparen. Het onderling verkopen van spelers mag echter nog wel. In Nederland mag je dus wel online kopen met echt geld maar de spelers niet verhandelen. In België mag je alleen spelers ‘sparen’ maar ze daarna wel aan anderen verkopen. Ben je daar nog?
Volgens KSA zijn meerdere games gokspellen
De KSA heeft nooit de namen gepubliceerd van spellen die volgens hen niet aan de gok wetgeving voldoen. Wel heeft men de betreffende uitgevers op de hoogte gebracht. Volgens insiders zou het om vier games gaan, met als belangrijkste gametitel FIFA 2018. Ik ben dus benieuwd of we binnenkort ook van deze voetbalgame gaan horen of men de spelregels heeft aangepast aan de Nederlandse wetgeving.