Heb jij een goede preflop strategie? Beginnende pokeraars blijven op die vraag het antwoord nogal eens schuldig. Sterker nog, optimisten hebben eigenlijk geen andere preflop strategie dan zoveel mogelijk meegaan (callen) in de hoop met een lage inzet in de pot de flop te mogen zien. Dat is dan ook direct een van de meeste voorkomende fouten. In deze blog zetten we even wat van die startersfouten op een rij en nemen we ook wat speelbare openingshanden door. Want de preflop is niet een ‘vage’ eerste ronde waar je nu eenmaal door moet zien te komen. Het is een belangrijk deel van het pokerspel.
Eerst wat bekende preflop fouten
Er worden – zeker door beginners – vaak een aantal fouten in de preflop strategie gemaakt:
- Men speelt te veel handen. Van de 169 verschillende combinaties zijn er een heleboel behoorlijk waardeloos. Er zijn zelfs strategieschema’s te vinden die maar bij een zeer beperkt aantal handen adviseren te spelen, en de rest gewoon altijd laat folden.
- Bij goede kaarten limpen (callen, niet raisen) is ook een veelgemaakte fout. Als je echt goede kaarten hebt, is dit het moment om van anderen meer geld de pot in te trekken of potentiële concurrenten af te schrikken. Dat doe je niet door passief alleen maar mee te gaan. Een speler die veel callt maar zelden een raise doet wordt een Calling station genoemd. En dat is geen compliment.
- Je niet bewust zijn van je positie. Mocht je matige kaarten hebben, dan betekent een call in een vroege positie aan de tafel waarschijnlijk dat er na je nog een raise komt en je de inzet kwijt bent. Maar in een latere positie is er een kans om voor een koopje de flop te zien en wellicht je kansen te zien keren.
Hoe ga je in je preflop strategie om met verschillende starthanden?
Bij de bespreking van preflop strategieën wordt bovenal het onderscheid gemaakt tussen suited en unsuited kaarten, kaarten van dezelfde of verschillende kleur. Suited is altijd beter omdat je een beter mogelijkheid op een flush of straight flush hebt. Met dat in het achterhoofd maken we onderscheid tussen de volgende speelbare combinaties:
- Paren. En dan met name de hoge paren (7 en hoger). Je zult niet de eerste zijn die met een simpel paar de pot naar je toe haalt en bovendien is een preflop paar natuurlijk een uitstekende uitgangspositie voor meer (Three of a Kind, Full House of Four of a Kind). Bij lagere paren moet je voorzichtiger spelen.
- Suited Connectors. Dat zijn twee opeenvolgende kaarten van eenzelfde kleur. Hiermee heb je meer kans op zowel een flush als een straight flush.
- Twee hoge kaarten, zoals Aas-Heer of Aas-Vrouw. Ongeacht de exacte combinaties die je later kunt vormen, weet je in ieder geval dat je met hoge kaarten speelt. Mocht je er bijvoorbeeld nog een vrouw bij krijgen, dan is een paar vrouwen in ieder geval al beter dan een paar zevens. En als de kaarten suited zijn, heb je nog betere kansen. Probeer wel de verleiding te weerstaan om met een Heer of Aas minder kritisch naar de tweede kaart te kijken. Met een Heer en 9 of minder verliest men veel vaker dan gedacht.
- Een suited Aas met een andere kaart levert meestal uitstekende kansen op.
Preflop strategie is maatwerk door positie en spelgedrag medespelers
Bij alles geldt dat de keuze om een hand te spelen ook afhangt van je positie aan tafel. Ik noemde al het voorbeeld dat je in een late positie met matige kaarten kunt proberen met een call goedkoop de flop te halen. Daar zie je wel weer verder. Ook het spelgedrag van je spelers (spelen ze agressief of gedragen ze zich als Calling stations?) kan jou meer of minder ruimte geven bij de handen die je speelt. Zeker als je een laag paar of lage suited connectors hebt, spelen positie en tegenstanders een rol bij je besluit te spelen of niet.
Veel succes bij het vinden van jouw optimale preflop strategie!