google logoMobiel Gokken – Op dit moment gaat al een groot deel van de online gokactiviteiten via een mobiel device. Dat kan een tablet zijn of een smartphone, maar populair is het hoe dan ook. Logisch, want juist een gokje wagen is voor veel mensen een momentje ontspanning tussendoor.

Dat doe je bij voorkeur vanuit je luie stoel of tijdens een rustig moment. Op die momenten zit je niet achter een computer maar hang je gewoon ergens rond met je mobieltje. En wil je dus even plezier hebben van je favoriete gokspel.

Tot nu toe mobiel gokken niet beschikbaar via Google

Toch zat daar tot op heden nog een behoorlijk belemmering. Niet voor de Apple fans. Via de App Store kunnen iPhone gebruikers populaire realmoney gokapps downloaden en spelen. Dus als je wilt blackjacken, pokeren of een slotgame spelen op je iPhone is dat een kwestie van de juiste app selecteren, downloaden en spelen.

Bij Android devices kon dat nog niet als je om echt geld wilde spelen. Google is ook bij zijn eigen advertentiemogelijkheden altijd redelijke terughoudend met gok-gerelateerde zaken. En dat zagen we ook terug in de Google Play Store. Als Android gebruikers wilden gokken, konden ze niet eenvoudig naar de Play Store om een app te downloaden. En dat is een serieuze belemmering want een smartphone is een ‘gesloten systeem’. Het standaard mechanisme om een app te downloaden vanuit de store is zeer eenvoudig. De workaround om via een link vanaf een ander locatie iets te installeren is duidelijk minder gebruiksvriendelijk. Het is op zich prima te doen om de zogeheten apk bestanden op je Android telefoon te installeren, maar in de Play Store is het allemaal net even wat laagdrempeliger.

Maar vanaf nu ook real-money gokapps in de Google Play Store

Dat is echter verleden tijd nu Google gokapps ook in de Play Store gaat accepteren. Dat betekent dat als je vanaf nu op een gokapp zoekt, de Play Store met suggesties komt die je met de bekende groene knop direct kunt installeren.

artikel mobiel gokken androidUiteraard zitten daar nog wel wat beperkingen aan. Zo zullen mobiel gokken apps die een plekje in de Play Store ambiëren van goede kwaliteit moeten zijn. Maar dat is geen probleem voor de grote aanbieders. Ze hadden al prima werkende apps, ze waren alleen nog niet te vinden in de Play Store. Daarnaast komen de apps alleen beschikbaar in landen waar online gokken is toegestaan. En moet de aanbieder van de gokapp een licentie hebben. In Nederland moeten we dus nog even wachten. Google begint met gokapps in Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland. Overigens is het nieuws nergens officieel bevestigd. De game developer Degree53 meldde het op haar website op basis van een email. Maar hoewel de link nog in de zoekresultaten verschijnt, is het bericht inmiddels niet meer te vinden.

Champagne bij de gokbedrijven

Dit is voor professionele gokbedrijven een belangrijke wijziging. En dat heeft alles te maken met marktaandeel. Vreemd genoeg is bij smartphones voor veel gebruikers de iPhone nog steeds de norm. En eigenlijk is dat vreemd, want puur op basis van marktaandeel is vooral de Android markt relevant. Op dit ogenblik heeft Android – dat gebruik maakt van de Google Play Store –  ruim 80 procent van de smartphone markt. Het Windows Phones operating system is bijna weggevaagd en het restant van de markt is grotendeels voor Apple. Maar Android en de Google Play Store vormen dus het grootste speelveld. In menige gambling boardroom zal er een flesje bubbels zijn opengegaan de afgelopen weken en is er een nieuw hoofdstuk toegeveogd aan het mobiel gokken.