Vorige maand kondigde NetEnt de introductie aan van de nieuwe NetEnt MAX slot game producten. Deze productlijn maakt het mogelijk voor casino’s om met een en hetzelfde spel verschillende categorieën spelers te bedienen. Enerzijds de huis-tuin-en-keuken speler die het gewoon leuk vindt om zich een tijdje te vermaken met een slot. En daarbij zo lang mogelijk van zijn of haar bankroll wil genieten.

En daarnaast de speler die meer wil. Die accepteert dat hij af en toe wat meer verliest, als daar maar een kans tegenover staat om echt een grote prijs te winnen. Tot nu toe lag eigenlijk per gokkast vast op welk type speler men zich richtte. Met de nieuwe NetEnt MAX slot machines kan de speler bij zijn favoriete spel zelf kiezen voor de casual of de MAX versie.

De variantie van een slot game

Dat verschil tussen die twee speelstijlen – regelmatig een klein prijsje versus misschien lange tijd niets maar wél de kans op een grote knaller – wordt bepaald door de variantie van een gokkast. Variantie is een term uit de statistiek:

De variantie is in de statistiek een maat voor de spreiding van een reeks waarden, dat wil zeggen de mate waarin de waarden onderling verschillen. Hoe groter de variantie, hoe meer de afzonderlijke waarden onderling verschillen, en dus ook hoe meer de waarden van het “gemiddelde” afwijken. (Wikipedia).

Voor een slot game betekent een lage of hoge variantie dus het volgende:

  • Bij een spel met een lage variantie zijn de onderlinge verschillen tussen de uitkomsten meestal klein. Concreet betekent het dat je natuurlijk regelmatig niets wint bij een spin, maar ook erg vaak wel een goede winlijn scoort. Vaak met een klein prijsje, heel soms met wat meer. Als veel mensen op zo’n soort machine spelen, zullen ze over het algemeen aan het eind van de sessie wat – maar niet veel – verloren hebben, en soms een klein beetje gewonnen.
  • Bij een spel met een hoge variantie werkt dat anders. De verschillen tussen de uitkomsten zijn minder gelijkmatig. Als mensen op zulke grillige machines spelen zullen ze gemiddeld vaker verliezen en kunnen ze daardoor sneller door hun bankroll heenraken. Maar daar staat een (weliswaar kleine) kans tegenover om echt een groot bedrag te winnen.

Verschillende varianties bij een NetEnt casual en NetEnt MAX slot game

BerryBurst MAX eerste NetEnt MAX slot gameTot nu toe is die variantie per slot game bepaald. Sommige slots hebben standaard een hoge variantie, anderen een lage. De voorzichtiger spelers kiezen dan een spel met een lage variantie, de echte ‘dare devils’ een met een hoge. Vooral de echte slot freaks hebben vaak een voorkeur voor zo’n hogere variantie. Voor NetEnt vervelend, want het bedrijf heeft veel populaire titels met vaak een wat lagere variantie. Spelers haken vervolgens af als ze meer willen.

Het nieuwe aan het NetEnt MAX slot game concept is dat er nu voor slot games twee varianten beschikbaar komen. Een casual variant met een lage variantie, en de MAX uitvoering waarin er meer gewonnen – maar dus ook verloren – kan worden. Dat betekent dat je als speler bij NetEnt jouw favoriete spel kunt blijven spelen. Je begint bijvoorbeeld casual en als je van spelstijl wilt veranderen, stap je eenvoudigweg over op de MAX variant. Overigens is de RTP van beide varianten vergelijkbaar, alleen zijn de MAX uitbetalingen veel grilliger.

De eerste NetEnt Max slot: BerryBurst MAX

De eerste slot game die in twee uitvoeringen beschikbaar komt, is NetEnt BerryBurst. Het is de opvolger van het al jarenlang populaire StarBurst. Maar waar die dus een beperkte variantie had, kun je als speler met BerryBurst beide kanten op: lekker risicoloos genieten of proberen mooie bloemen te plukken langs de afgrond. Met de nieuwe NetEnt MAX slot games is de keuze is aan jou .