De keno spelregels, hoe gaan die ook al weer? Eerlijk is eerlijk, ik heb een zwak voor het keno spel en besteed er eigenlijk te weinig aandacht aan. Een mooie aanleiding dus om de spelregels nog maar eens op een rijtje te zetten en wat speltips te delen. Want hoewel bingo in onze contreien natuurlijk bekender is, is keno een alleraardigst spel.

Kennismaken met de keno spelregels

Keno is een spel dat wordt gespeeld met een kaart waarop de nummer 1 t/m 80 staan. Jij als speler bepaalt vervolgens op welke – maximaal 15 – nummers jij bij de eerstvolgende trekking inzet. Bij de keno trekking worden vervolgens 20 nummers getrokken. Hoe meer er van die 20 overeenkomen met de door jou voorspelde nummers, des te meer win je.

Voorbeeld van de keno spelregels

Kijk maar naar het onderstaande voorbeeld.

voorbeeld keno spelregels

In dit keno voorbeeld heb ik als speler 10 nummers voorspeld. Vervolgens zijn er 20 random getrokken, waarvan er drie overeenkomen met de voorspelde nummers: 44, 72 en 75. Rechts naast de online spelkaart zie je een uitbetalingsoverzicht. Het linker cijfer is het aantal nummers dat overeenkomt en daarnaast zie je de uitbetaling. In ons voorbeeld komen drie nummers overeen en krijgen we dus 1x de inzet uitbetaald.

Omdat we in bovenstaand voorbeeld met 10 nummers speelden, is de uitbetalingstabel voor 1 t/m 10 ingevuld. Je kunt maximaal 15 getallen kiezen en dan zijn de uitbetalingen uiteraard ook anders. Als je 15 nummers kiest en er zijn er 10 goed, krijg je ‘maar’ 125 keer je inzet uitbetaald in plaats van de 7500 hierboven. Logisch, want de kans is ook groter dat je wint. Mocht je overigens op 15 nummers inzetten en die allemaal goed hebben, win je 10.000 keer je inzet.

Variaties op de keno spelregels

De variaties in de spelregels zitten meestal niet in de spelopzet zelf, maar in de aantallen nummers:

  • In de online casino keno varianten zie je veelal een kaart met 80 nummers – zoals hierboven – waarvan er 20 worden getrokken. Bij de Belgen wordt het spel ook door de Nationale Loterij gebracht en speelt men met 70 nummers. In Nederland wordt het spel door de Nederlandse Loterij onder de naam Lucky Day geëxploiteerd. Dat gaat met 80 nummers waarvan je er maximaal 10 kunt kiezen.
  • Het aantal te kiezen nummers geeft dan ook het tweede verschil aan tussen verschillende varianten. Soms kun je er maximaal 10 kiezen, maar ook 15 behoort tot de mogelijkheden. In de Amerikaanse varianten kun je vaak zelfs 20 nummers kiezen. De kans dat je ‘alle 20 goed’ hebt, is overigens 1 op 3.535.316.142.212.180.000
  • Tenslotte zijn er ook keno varianten waarbij je bijvoorbeeld met meerdere kaarten tegelijk speelt of niet zelf je nummers kiest. Hoewel zelf je nummers kiezen geen enkele objectieve verbetering van je kansen oplevert, vind ik dit persoonlijk juist een leuk element van het spel.

Naast de keno spelregels ook speltips

Waarmee we bij de speltips zijn aangekomen. Die zijn er maar beperkt. Want hoe je ook nadenkt over de door jou te kiezen nummers, vanuit wiskundig oogpunt maakt je keuze niet uit. Objectief gezien kun je dan ook gewoon met de quick spin button je nummers laten kiezen. Maar zoals gezegd, zelf kiezen heeft natuurlijk wat meer charme. En mocht je wat minder rationeel zijn ingesteld en door middel van gokken je getallen willen bepalen, moet je dat zeker doen natuurlijk.

Wat wel kan uitmaken – maar dan moet je je er echt in verdiepen – is het aantal nummers waar je mee speelt in combinatie met de gehanteerde uitbetalingstabel. Dan kunnen je winkansen inderdaad variëren afhankelijk met hoeveel nummers je keno speelt. Hiervoor zijn bijvoorbeeld online gamecalculators ontwikkeld. Vaak blijkt dat een inzet op een wat beperkter aantal nummers (dus niet de maximale 15) je het beste rendement oplevert.