Is het eigenlijk slim om online lotto te spelen? Het is een populair spel natuurlijk, maar wat zijn je winmogelijkheden en hoe slim is het dan eigenlijk? We zetten even wat gegevens op een rij, kun je zelf je conclusies trekken.

Hoe werkt online lotto?

Laten we allereerst even kijken hoe online lotto werkt. Eigenlijk klopt de term online lotto niet, want de Nederlandse lotto is eigenlijk gewoon een spel met een echte trekking en een fysiek lotto apparaat. Maar steeds minder mensen vullen een echt lottoformulier als je het ook gewoon online loten kunt kopen. Het spel werkt als volgt:

  • De Lotto werkt met 45 genummerde balletjes die in een transparante bal rond stuiteren.
  • Voorafgaand moet jij een lot kopen van 2 euro en daarbij 6 getallen selecteren waarvan jij denkt dat ze zullen winnen.
  • Bij de lotto trekking worden vervolgens 6 balletjes getrokken én een reservegetal. Dat reservegetal is nuttig als je met de gewone 6 ballen niet alle nummers goed had (dat komt namelijk wel eens voor..). Als je dan wel het reservegetal had geraden, wordt je prijs verhoogd.
  • Met twee nummers goed win je je lot terug of 5 euro (als je het reservegetal goed had). Bij 3 of 4 nummers goed gaat het ook nog om tientjes (de exacte prijs hangt weer af van het reservegetal). Met 5 goede Lotto nummers kun je 1000 of 25.000 euro (bij het reservegetal) winnen. Bij 6 getallen win je miljoenen.

Wat is je kans op een miljoenenprijs?

Om een prijs boven de miljoen moet je geluk hebben. De kans is namelijk 1 op 8.145.060. Om dat een beetje in perspectief te plaatsen: Als je 100 jaar wordt en direct vanaf je geboorte wekelijks met de maximale 12 loten meespeelt, dan speel je in totaal met 62.400 loten. Dan is je kans op een miljoenenprijs 62.400/8.145.060 = 0,8%. Die kans is nog steeds niet heel erg groot en in de tussentijd heb je wel 124.800 euro aan loten betaald.

Hoe zit dat met progressieve jackpots als de Mega Moolah

Lotto of Mega Moolah jackpotEn nu wordt het even tricky. Eerlijk is eerlijk, bij veel van de grote online jackpots zoals de Mega Moolah is de kans op een miljoenenprijs niet veel beter of zelfs nog slechter (de kansen zijn niet altijd bekend). Maar er is wel iets anders dat interessant is en dat is de zogenaamde RTP. De Return To Player bepaalt hoeveel van je inzet je gemiddeld weer terugwint. Nu is dat bij de Mega Moolah niet gunstig vergeleken met veel andere casinospellen, zo rond de 90%. Maar het kan dus erger. De lotto stelt – al wordt het gedeeltelijk gebruikt voor goede doelen en dat is natuurlijk mooi – in haar spelersreglement:

“..beschreven kansspelen wordt, gerekend over een kalenderjaar, ten minste 47,5% bestemd voor uitkering aan prijzen.”

Kortom, van al je inzetten in de lotto ontvang je gemiddeld maar de helft terug. Dus als je wekelijks in plaats van 12 loten koopt bij de lotto (24 euro), datzelfde bedrag wekelijks inzet in de Mega Moolah? Dan is nog steeds de kans dat je miljoenen wint akelig klein. Maar je houdt gemiddeld wel meer over van je inzet.