Is poker voor vrouwen een leuke sport of trekt dit gokspel (of beter, behendigheidsspel) toch vooral mannelijke spelers? Op dit ogenblik lijkt het laatste het geval te zijn, maar het tij gaat misschien keren. Zeker nu organisaties als The World Poker Tour zich oprecht gaan inspannen om het aantal vrouwelijke pokeraars te laten stijgen. Niet eens zozeer uit emancipatiedrang overigens. Het is gewoon zonde als de helft van de wereldbevolking jouw spelletje lijkt te negeren. Tijd voor actie dus. En misschien zijn vrouwen wel veel geschikter voor poker dan mannen.

Poker voor vrouwen een aangeboren talent?

Een tijdje geleden vroeg collega blogger Anthony zich af of vrouwen betere multi-hand blackjack spelers zijn. Ze zijn immers beter in multi-tasken dan hun mannelijke collega’s en dat is een eigenschap die je bij multi-hand blackjack wel kunt gebruiken. Dezelfde vraag kun je stellen bij poker. Is poker voor vrouwen eigenlijk niet een geschiktere sport dan voor mannen? Dat ze goed kunnen multi-tasken wisten we dus al, maar misschien kunnen ze ook wel veel beter hun tegenstander inschatten. En bluffen wij vrouwen ook niet subtieler en doeltreffender dan onze mannelijke tegenstanders. Het is een interessant vraag dus. Maar ook een die op dit moment nog wat lastig te beantwoorden is.

Weinig vrouwen pokeren vandaag de dag

Want er pokeren simpelweg nog erg weinig vrouwen. Bij het recente World Series of Poker (WSOP) evenement was minder dan 4 procent van de ruim 7800 deelnemers vrouw. En mede daarom heeft The World Poker Tour recent een Women’s Poker Summit aangekondigd, een evenement om meer vrouwen aan het pokeren te krijgen. Deze ‘inaugural WPT Women’s Poker Summit’ gaat op 26 augustus om 2 uur ’s middags lokale tijd van start in de Dynasty Room van het Bicycle Hotel & Casino, als onderdeel van het grote WPT500 Los Angeles event.

Poker voor vrouwen? Er zijn toch zat vrouwelijke pokeraars?

Er zijn dus nog niet zoveel pokervrouwen, maar ze zijn er natuurlijk wel. Het mogen er alleen nog wel heel wat meer worden. Dat neemt niet weg dat de pokervrouwen die nu al aan de tafels zitten, dat vaak met behoorlijk succes doen. Laten ik eens twee voorbeelden noemen.

Fatima Moreira de Melo, onze Nederlandse pokervrouw

Als er in Nederland een rolmodel is om de drempel bij poker voor vrouwen weg te halen, is het natuurlijk Fatima Moreira de Melo. Zij maakte de voor velen wat ongewone overstap om na haar indrukwekkende tophockey loopbaan een nieuwe carrière op te bouwen in de pokerwereld. Niet dat iedereen een zangcarrière logischer had gevonden, maar van de hockeyvelden met hun Gooische ‘…rrr’ naar de wereld van de petjes en de omgekeerde zonnebrillen? Nee, dat lag niet echt voor de hand. Maar feit is dat Fatima het heel behoorlijk doet. En met haar hockey populariteit is ze natuurlijk een ideaal uithangbord voor de pokersport. In RTL boulevard gaf ze laatst een inkijkje in haar poker-ervaringen tijdens de recente World Series of Poker. En toonde ze en passant direct aan dat poker voor vrouwen inderdaad nog geen gemeengoed is in het pokerwereldje. Want naast Fatima waren bijna alleen de dealers vrouw.

poker voor vrouwen? Vraag het aan Vanessa Selbst

De absolute top pokervrouw: Vanessa Selbst

Internationaal heeft Fatima nog het een en ander te winnen. De absolute top-10 van pokervrouwen heeft ze nog niet bereikt. Bovenaan staat – ze is dit jaar gestopt – Vanessa Selbst. Deze dame wist tijdens haar actieve speelperiode van 12 jaar onder andere een win te maken van bijna 1,5 miljoen dollar tijdens het Pokerstars – Paradise Island event in 2010. En ze cashte datzelfde jaar ook een miljoen dollar tijden het Partouch toernooi in Cannes. Alles bij elkaar pokerde ze in de afgelopen 12 jaar een kleine 12 miljoen dollar bij elkaar. Geen onaardig jaarinkomen inderdaad.