Waar moet je op letten als je poker speelt?

poker spelenHoewel de echte poker-boom misschien voorbij is, zijn er toch elke dag nog honderdduizenden spelers die het kaartspel online spelen. Zij zijn zich meestal wel enigszins bewust van de strategie die ze moeten hanteren om zoveel mogelijk te winnen. Het is dus handig als jij ook een beetje kaas gegeten hebt van de belangrijkste pokertactieken. In dit artikel gaan we niet in op een specifieke strategie, maar we leggen uit waar je op moet letten.

Ken je jouw tegenstanders

Als eerste is het van belang om er achter te komen met wat voor spelers je aan tafel zit (zelfs in een online casino). Zijn ze goed of niet? Spelen ze agressief of juist voorzichtig? Zijn ze tight of spelen ze juist bijna elke hand? De beste spelers zullen veel kaarten folden en als ze de juiste kaarten hebben aanvallend gaan spelen. Spelers die continu alle handen spelen en maar blijven betten zijn meestal slecht. Blijf daar bij aan tafel zitten. Heb je het gevoel dat je tegen alleen maar pro’s speelt, ga dan op zoek naar een andere tafel.

“Life is not always a matter of holding good cards, but sometimes, playing a poor hand well.”

Je positie is niet onbelangrijk

Het maakt bij poker nog al wat uit of je ‘under the gun’ zit dus naast de big blind of op de ‘button’ dus naast de small blind. Over het algemeen geldt dat je op de small blind de meeste handen opent en under the gun de minste. Dat gaat zover dat je opening varieert tussen tien procent en zeventig procent van je handen, afhankelijk van het type spel dat je speelt. Ook na de flop speel je uit de eerste posities tighter.

Je inzet hangt van veel

Hoeveel je bet op flop, turn en river hangt van een heleboel dingen af, maar voornamelijk uiteraard van je eigen handwaarde en de verwachte hand van de tegenstander. Heb je een flush of straight draw en speel je tegen een tighte tegenstander dan kun je prima flink betten. Als hij callt heb je grote kans om te winnen, als hij foldt pak je direct de pot. Denk na over de hoogte van je bet. De beslissing van de tegenstander verandert als jij een halve pot of een hele pot bet.

Speel de koel kikker en… bluf

pokerface opzettenDe bekende bluf is niet altijd het opzetten van een pokerface. Wanneer pas je hem toe en wanneer laat je hem achterwege? Om te beginnen: je gebruikt hem het beste maar niet te vaak. Andere spelers hebben je vrij snel door. Daarnaast is er een groep agressieve spelers die de kaarten niet wil weg leggen en je dus afcallt. Gebruik de bluf wel tegen bange tegenstanders die makkelijk folden. Durf dan ook drie keer door te betten met hopelijk een fold op de river als gevolg en dus een grote pot voor jou.

Daarnaast kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om toch je pokerface op te zetten. Veel spelers kunnen met een stalen blik, zonder blikken of blozen een paar honderdduizend euro of dollar inzetten terwijl ze gewoon keihard aan het bluffen zijn. Heb jij een echte pokerface?

De run, ga jij alsmaar door?

Veel pokeraars hebben de neiging om te lang door te spelen. Of omdat ze goed runnen en ze daar ten volle van willen profiteren of omdat het juist slecht gaat en ze net zo lang door willen spelen tot ze hun verlies hebben goed gemaakt. Allebei is het geen goed idee. Het is belangrijk om het hoofd koel te houden en te stoppen als je moe bent, want als je niet scherp bent, zul je zeker niet in staat zijn om te winnen.