Wat zijn scatter symbolen bij een slot game eigenlijk? Voor ervaren slot game fans natuurlijk geen vraag, maar daarom juist voor minder ervaren slotspelers lastig om achter te komen. Veel beschrijvingen van slot games hebben het over wilds en scatters, maar zonder even toe te lichten waar het over gaat. Niet handig als je graag wilt begrijpen hoe een slot game nu precies in elkaar steekt en het spel zo goed mogelijk wilt spelen. Daarom in deze blog even een korte uitleg over wat scatters in een slot game eigenlijk zijn.

De letterlijke betekenis van scatter symbolen

Als je de letterlijke vertaling van het werkwoord to scatter neemt, gaat het over verstrooien, rondstrooien of verspreiden. En daarmee is de betekenis van scatter symbolen eigenlijk prima omschreven. Scatter symbolen komen willekeurig verspreid voor en leveren jou als slot game speler dan wat extra’s op. Meestal ook als ze niet keurig op een winlijn staan. Met scatters speel je bijvoorbeeld een bonusspel vrij in een slotgame. Scatters zijn ooit bedacht bij de vroegere slot games en gokkasten om het spel boeiender te maken. Bij die oude slots was het aantal winlijnen beperkt. Om meer variatie in het spel te brengen werden wild symbolen bedacht (die ieder ander symbool kunnen vervangen als een soort joker) en de scatter. Door ergens tevoorschijn te komen leveren ze je als speler meestal geen direct voordeel, maar bijvoorbeeld extra spins of bonusspellen.

Via scatter symbolen open je bonusspellen en andere winmogelijkheden

Dat is dan ook het interessante aan die scatter symbolen. Als directe winmogelijkheid zijn ze meestal niet zo boeiend, maar als ze verschijnen openen ze extra bonusspellen. Waarbij bijvoorbeeld het aantal extra spins dat je krijgt afhangt van het aantal scatters dat je op dat moment op het scherm had staan.

Een voorbeeld van scatter symbolen bij een slot game

met scatter symbolen win je free falls bij gonzo's questLaten we een voorbeeld bekijken van scatter symbolen op een populaire gokkast, Gonzo’s Quest. Dit is een prachtige game rond het thema van de Spaanse zilvervloot. In de 17e eeuw roofde Spanje grote hoeveelheden goud uit Zuid-Amerika en veel mensen – waaronder onze Piet Hein en de Gonzo uit het spel – pikten daar een graantje van mee. In deze fraaie slot van NetEnt worden de scatter symbolen ‘Free Fall’-symbolen genoemd en weergegeven als antieke gouden munten. Als bij Gonzo’s Quest drie van die scatter symbolen op een winlijn terechtkomen, wordt de bonusfeature opgestart. Je krijgt dan toegang tot Gonzo’s schatkamer en wint automatisch 10 gratis spins. Alle winsten die je tijdens die 10 spins behaalt, worden met 3 vermenigvuldigd.

Scatters maken een slot game veelzijdiger

Bij Gonzo’s Quest moeten de scatters dus op een winlijn terechtkomen, maar in veel andere spellen is dat geen eis. Het is zomaar een voorbeeld van hoe scatter symbolen in een slot game worden toegepast om het spel levendiger te maken. Check altijd voor je gaat spelen wat de ‘verborgen’ features zijn die je via de scatter symbolen kunt vrijspelen. Door je erin te verdiepen, zie je dat slot games veel interessanter en leuker zijn om te spelen. Het is immers zonde als je speelt zonder alle mogelijkheden van de betreffende slot game te kennen.