Scatters, een term die je regelmatig tegenkomt als je af en toe een slotgame speelt of slot reviews zoekt op onze site. Daar kom je veel van de bekende slotgame termen tegen. Van variantie, Return-To-Play en winlijnen tot Wilds en Scatter symbolen. Tegelijkertijd is het zelfs voor de ‘diehard slotfans’ niet altijd duidelijk wat het effect is van al die symbolen. En er komen maandelijks talloze nieuwe slots uit met steeds andere spelvarianten.

De betekenis van de scatter in een slot game

Om uit te leggen wat scatters doen, moeten we even terug naar de tijd dat er geen scatters waren. In de tijd van de oude eenarmige bandiet – de mechanische gokautomaten – waren de gokautomaten nogal basaal. Je had één winlijn en op die lijn moest je dezelfde symbolen verzamelen om geld uit die kast te krijgen. Zolang dat spelletje nieuw is, is dat fascinerend maar je kunt je voorstellen dat het op een bepaald moment begon te vervelen. Mensen zoeken variatie en al snel kwam je in spelautomaten de kersen en andere symbolen tegen die op iedere plek een beloning opleveren. Dus zonder dat je een winlijn hoeft te vullen. De scatter is geboren, ook al heette deze toen nog niet zo. Een nieuw symbool dat op iedere plek tevoorschijn kan komen en extra winmogelijkheden oplevert.

De voordelen van scatters

Scatters worden in een slot game op allerlei manieren ingezet. Het meest basale gebruik is een extra winmogelijkheid en de bijbehorende uitbetaling. Door één of meer scatters te verzamelen, ontvang je een extra uitbetaling. Tegenwoordig maken slots het mogelijk om met scatters hele kolommen te vullen of zelfs hele clusters van het scherm te bedekken met scattersymbolen om de lol te verhogen. Daarnaast worden scatters ook gebruikt om extra bonusspellen te activeren. Zo’n bonusspel is vaak een compleet apart spel met eigen regels en winmogelijkheden. Ook zie je wel dat scattersymbolen soms kan worden gebruikt als extra Wild of Joker symbool om een ontbrekend symbool in een winlijn in te vullen.

Samen met de andere symbolen

scatters voorbeeld Sweet BonanzaDe kersen van destijds zijn tegenwoordig vervangen door taarten, kassa’s, sterren of welk bijzonder symbool je ook maar wil. De scatters zorgen dat het spel veel gevarieerder wordt, tezamen met een groot aantal andere innovaties in de moderne video slots van vandaag de dag. Ik noem er hieronder een paar.

Eindeloze winlijnen en uitklappende schermen

Zo zijn er tegenwoordig talloze variaties mogelijk met rollen, rijen en kolommen. Bij de nieuwste slot games gaat het allang niet meer om een vast formaat van 3 rollen en 5 rijen. Er zijn prachtige spellen met bijvoorbeeld een 5 x 6 matrix en honderden winlijnen. Niet alleen horizontaal en verticaal maar ook in andere creatieve patronen. En bij een bonusspel kan het scherm dan plotseling uitklappen tot een nog veel grotere ‘grid’.

Van Scatters tot Cluster Pay en All Ways Pays

En waarom gaat het eigenlijk sowieso nog over winlijnen? Dat is in nieuwe gokautomaten technisch gezien natuurlijk niet meer nodig. Je kunt mensen ook laten winnen door steeds grotere clusters van soortgelijke symbolen te verzamelen. Daarmee ontstonden in 2016 de zogenaamde Cluster Pay slots en vandaag de dag zijn ook de All Ways Pays slots erg populair. Bij een slot als Sweet Bonanza moet je 10 gelijke symbolen verzamelen. Maar niet per se in een lijn en ook niet in een cluster. Ieder symbool op iedere plek helpt mee om je doel te bereiken.