In de Toto spelen. Het is niet bij iedereen een vast routine, maar er zijn genoeg gokkers die het wekelijks doen. In Nederland heeft de Toto de vergunning voor sportweddenschappen. Iets dat bij de nieuwe wet Kanspelen op Afstand zal veranderen, want dan kunnen ook andere partijen online sportweddenschappen aanbieden. Maar tot nu toe is de Toto de enige vergunninghouder als het om sportweddenschappen gaat. Maar hoe lang blijft dat nog rendabel? Want bij de Toto spelen gaat flink duurder worden als het aan de staatssecretaris ligt. Hoe zit dat?

Hoe werkt bij de Toto spelen?

Toto spelen in de winkel hoe lang nogVroeger kon je als je bij de Toto wilde spelen alleen naar de winkel op de hoek. Daar kon je een formuliertje halen om daar vervolgens ter plekke of thuis nauwgezet je kruisjes te gaan zetten bij iedere voetbalwedstrijd. Een 1 als je op een overwinning van een thuisclub gokte, een 2 als je een uitoverwinning waarschijnlijker vond of een 3 (tegenwoordig een X) als het volgens jou een gelijkspel werd. Een begrip bij voetbalminnend Nederland en het gokken op sport was in ons calvinistische landje zo ingeburgerd dat zondag op radio en tv na de voetbaluitslagen ook de Toto uitslagen werden voorgelezen. Oudere lezers kunnen zich Frits van Turenhout met zijn markante null-null nog wel herinneren. En de dag erna weer met je formuliertje naar de sigarenboer op de hoek om je geld op te halen. En een nieuw Toto formulier natuurlijk.

Tegenwoordig kan dat allemaal online en via een mobiele app, maar er is nog steeds een groep mensen die van het ‘ouderwetse’ Toto spelen houdt en naar de winkel op de hoek gaat. En juist die winkels luiden nu de noodklok, want het is niet meer rendabel als de belastingplannen doorgaan.

Belasting op Toto spelen

Op dit moment betaalt de Toto 5% over de eigen winst. Daarnaast betalen winnaars kansspelbelasting, maar dan moeten ze wel een bedrag boven de 449 euro winnen. Als het aan staatssecretaris Snel van financiën ligt, wordt er binnenkort echter ook standaard 29% belasting over de Toto inleg betaald. En dan wordt het voor veel winkels niet meer rendabel. Winkels en Toto luiden de noodklok en ook de sportbonden zijn bezorgd, want die krijgen geld uit de Toto-inleg.

Volgens de staatssecretaris zal het allemaal wel meevallen. Hij zegt het belangrijk te vinden dat de Toto blijft en denkt dat de Nederlandse Loterij met wat slimme maatregelen de Toto kostendekkend kan blijven exploiteren. Ook accepteert hij dat hoewel hij meer belastinggeld ontvangt, waarschijnlijk als aandeelhouder van diezelfde Toto juist weer moet inleveren:

“Als aandeelhouder neem ik het voor lief als ik daardoor minder dividend krijg”, aldus Snel.

Straks alleen nog online bij de Toto spelen?

Toch is het niet uit te sluiten dat Toto spelen uiteindelijk alleen nog online mogelijk zal zijn. Ook daar moet belasting worden betaald uiteraard, maar verder is het online spelaanbod natuurlijk veel goedkoper te organiseren omdat je geen winkelpand met kassa nodig hebt en ook niemand die erachter zit.

Bovendien is natuurlijk de vraag wat er gaat veranderen als binnenkort het wetsvoorstel Kanspelen op Afstand eindelijk door de Eerste Kamer komt. Want dan kunnen er veel meer partijen een vergunning aanvragen voor het aanbieden van sportweddenschappen. Benieuwd wie er over een paar jaar nog naar de winkel gaat voor sportweddenschappen. Want ook online kun je je prima vermaken.