15 oktober organiseert de Kansspelautoriteit een bijeenkomst voor ‘het werkveld’ rondom het thema gamen en gokken. Men maakt zich met name zorgen over het feit dat die twee zaken steeds vaker worden vermengd en de nadelige gevolgen daarvan voor jongeren.

Update 30 september 2018

Bijeenkomst over gamen en gokken

De bijeenkomst gaming-gambling is bedoeld om, zoals de KSA het omschrijft:

“met marktpartijen en andere betrokkenen in de game- en goksector van gedachten te wisselen over de risico’s van de toenemende vermenging van gaming en gambling.”

De KSA let zelf streng op de scheiding (in games en op websites) van games en kansspelen. Daarnaast wil men beperkingen aan reclames voor games met gokelementen, een leeftijdsclassificatie voor games met gokelementen en meer voorlichting aan ouders en scholen. Tijdens de bijeenkomst wil men met marktpartijen in gesprek over hun visie op het onderwerp.

Waar zitten de risico’s van gamen en gokken

Op zichzelf zijn zowel gamen als gokken ontspannende bezigheden. Bij beiden bestaat echter het risico dat mensen problematisch speelgedrag kunnen ontwikkelen. Bij gamen is het risico vooral dat er zoveel tijd in wordt gestopt dat andere zaken – school, werk, sociaal leven – er onder gaan lijden. Bij gokken komt daar het risico op financiële problemen bij.

Twee problemen en beiden niet nieuw. De toezichthouder vindt het echter ongewenst dat jongeren via games nu ook kennismaken met gokken. Gamen en gokken liggen op die manier in elkaars verlengde en dat wil men niet. Niet voor niets is ook in de nieuwe online gokwetgeving (Kansspelen op Afstand) veel aandacht besteed jongeren en gokken. Er is niets mis met gokken op zich, maar een puberbrein is nu eenmaal gevoeliger voor de verslavende effecten ervan. Ook leert onderzoek dat jongeren die kennismaken met gokken later meer kans hebben op gokverslaving.

Voorbeelden van de vermenging van gamen en gokken

NBA 2019. Is deze game gokspel? voorbeeld vermenging gamen en gokkenHet bekendste voorbeeld waar gamen en gokken in elkaar overlopen zijn zogenaamde loot boxes. Daarbij betaal je binnen een game voor een schatkistje waarin bijvoorbeeld een extra wapen of skin zit. Je weet echter niet vooraf wat er in de loot box zit en koopt dus eigenlijk een lot. Een lot dat je bovendien direct kunt incasseren. Om die reden is de KSA in het geweer gekomen tegen deze loot boxes. De game fabrikanten hebben inmiddels in veel gevallen beperkingen moeten inbouwen. Een andere doorn in het oog van de KSA zijn de vele gratis gokgames en apps. Daarin kunnen jongeren ongestoord kennismaken met gokspellen als roulette.

Veel autoriteiten actief tegen mix van games en gokken

De KSA staat overigens niet alleen. Deze week brachten 15 toezichthouders uit Europa en de toezichthouder in de staat Washington een verklaring uit waarin ze hun zorgen uiten over het feit dat de scheidslijn tussen gamen en gokken steeds vager wordt. Overigens illustreert dit tegelijkertijd hoeveel verschillen van inzicht er rondom dit onderwerp zijn. Waar de Belgische kansspelautoriteit eerder het strengst optrad tegen de loot box functionaliteit van het spel NBA 2K, ontbreekt bij deze verklaring juist de handtekening van de Belgen.