Hoe zit dat eigenlijk met de variantie bij slotgames? Wat is dat en beïnvloedt dat de RTP ratio? Vragen die ik wel vaker hoor en lees. Goed om er even kort op in te gaan.

Wat is de Return To Player rate ook alweer?

variantie-gokkastenEen slotgame heeft een bepaald uitbetalingspercentage. Die Return To Player (RTP) ligt ergens tussen de 94 en 99 procent en geeft aan welk deel van de totale inzet de kast uitbetaalt aan de spelers. Van de totale online inzet dus, het is dus niet zo dat als jij maar lang genoeg speelt je dat percentage per definitie zult bereiken.

Sterker nog, dan zou je wel stoppen want het percentage ligt onder de 100 procent. Van tevoren ergens aan beginnen in de absolute zekerheid dat je erop toelegt, doet niemand graag. Maar over een langere looptijd en alle spelers klopt het percentage.

Het is de uitdaging voor de speler om een strategie te vinden waarmee hij wél boven de 100 procent uitkomt.

Is alleen de RTP van belang?

Kortom, als ik de RTP weet, weet ik alles over de kansen die ik heb om op een bepaalde kast te winnen? Verder valt er niets te ‘kiezen’ tussen verschillende kasten? Nee, dat klopt niet. Er is nog een andere eigenschap van de kast die invloed heeft op het uitbetalingsgedrag. Dat wordt de variantie genoemd en je zou het in gewoon Nederlands kunnen vertalen in hoe grillig de kast is qua uitbetalen.

Wat is variantie?

Laten we even een uitstapje maken naar de wiskunde, of meer precies, naar de kansrekening en statistiek. Daar is dit de betekenis van de variantie:

“De variantie is in de statistiek een maat voor de spreiding van een reeks waarden, dat wil zeggen de mate waarin de waarden onderling verschillen. Hoe groter de variantie, hoe meer de afzonderlijke waarden onderling verschillen, en dus ook hoe meer de waarden van het “gemiddelde” afwijken.” (Wikipedia)

Ben je er nog? Laten we een voorbeeld gebruiken. Stel, ik vraag aan vier mensen hun lengte en ze lijken qua lengte sterk op elkaar. Ze zijn respectievelijk 1.78, 1.79, 1.81 en 1.82. Gemiddeld zijn ze 1.80 en je moet ze goed naast elkaar zetten en op hun hakken en haar letten om te kijken wie de langste is. De variantie – de mate waarin iedereen van het gemiddelde afwijkt – is in dit geval klein.

Nu stel ik die vraag nog een keer aan vier mensen. Die zijn echter 1.60, 1.70, 1.90 en 2 meter. Het is geen enkel probleem deze vier qua lengte uit elkaar te houden want de verschillen zijn groot. Ook deze vier zijn gemiddeld 1.80 maar de variantie is nu veel groter.

Variantie, de praktijk op jouw slotkast

Dat is mooi, maar wat betekent het voor de kast waar je van plan bent je geld in te gaan stoppen? Voor de speler betekent het dat hij door wat ‘voorkennis’ te hebben van de variantie van een kast kan inschatten of die kast past bij zijn gokplannen:

  • Een hoge variantie bij een slotgame betekent dus grote afwijkingen van het gemiddelde. Bij een hoge variantie kun je een keer een hoge winst verwachten, maar het kan lang duren voordat je een keer wint. Grote uitschieters dus waar je lang voor moet kunnen spelen en diepe zakken moet hebben.
  • Een kast met een lage variantie zal vaker een winst geven, alleen zal die winst over het algemeen niet zo hoog zijn. Kleinere piekjes, maar wel regelmatiger.

Daarmee is een kast met een lage tot gemiddelde variantie geschikt voor mensen die wat langer willen spelen en daarbij niet het risico willen lopen teveel te verliezen. En vooral voor mensen die hun bonus willen vrijspelen want daarvoor moet het bonusbedrag een paar keer worden rondgespeeld zoals we weten. Een hogere variantie is voor spelers die weten wat ze doen en ‘echt’ spelen. Ze willen natuurlijk winnen maar accepteren het risico te verliezen en kunnen dat financieel ook hebben.

Dat is goed om te weten, maar waar vind je die variantie?

Dat is even lastig, die variantie weten we niet. We kennen de RTP van een gokkast. Daar zijn de gameproviders open in. Maar we weten niet wat de variantie van een kast is. Is het een grillige kast met hoge uitbetalingen of een rustige kast die regelmatig wat van jouw inzet teruggeeft? Je kunt het niet vinden bij de casino’s. Toch is er wel wat over te zeggen:

  • Uiteraard is er ‘hear-say’. Je kunt op internet je oor te luister leggen bij andere spelers. Ook wij doen daar aan mee. Als we ergens iets te weten komen over de variantie van een kast, laten we dat in de blog weten.
  • Het type kast en spel. Spellen waarbij de uitbetalingsstructuur zo is dat bijvoorbeeld vier gelijke symbolen nog erg weinig opleveren en bij vijf er plotseling een hoge uitbetaling volgt, hebben wellicht een hoge variantie. Net als spellen met hoge multipliers waardoor erg hoge bonusuitkeringen mogelijk zijn.

En verder gewoon proberen natuurlijk. Je ontwikkelt snel gevoel voor de kast waarmee je speelt.