Craps, het wereldberoemde dobbelspel, is nog niet zo makkelijk. Met name de vele verschillende inzetten maken dat je wel even moet opletten als je speelt. Maar wie het kent, weet dat het een van de leukste casinogames is. Daarom hier een overzicht van de spelregels.

Veel verschillende inzetten bij Craps

craps spelenCraps speel je met twee dobbelstenen. Daarmee zijn eindeloos veel combinaties mogelijk. Jij moet proberen de uitkomst zo goed mogelijk te voorspellen. Je speelt tegen de bank en moet inzetten op winst of verlies van de werper. Het spel gaat door tot er 7 wordt gegooid.

De worpen worden onderverdeeld in een aantal opties. Zo is er de Pass en de Don’t pass line. De Pass line houdt in dat je wint wanneer er een 7 of 11 valt. Je verliest bij 2, 3 of 12. Voor de Don’t Pass line geldt dat je wint met 2 of 3 en verliest met 7 of 11. Dan heb je nog Come en Don’t come. Die lijken op de Pass en Don’t pass behalve dat je bij Don’t come verliest met 12 en niet met 11. Dit geldt direct bij de eerste keer gooien.

Een andere inzetoptie is Field. 2, 3, 4, 9, 10, 11 en 12 zijn dan winnend. Maar je kunt ook kiezen voor Any Craps. Dan gok je op een uitkomst van 2, 3 of 12.

Craps moet je echt even leren

Maar met deze opties zijn we er nog niet. We zeiden al: craps is niet zo makkelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Horn Bets en Hardway Bets. Bij de eerste moet de eerste worp 2, 3, 11 of 12 zijn. Hardway Bets zijn nog lastiger. Niet alleen moet je twee keer 4, 6, 8 of 10 gooien. Dat moet ook nog gebeuren voor de 7 valt.

Weer andere inzetten zijn de Place Bet, de Buy en de Lay. Voor de Place Bet geldt: gooi 4, 5, 6, 8, 9 of 10 voor een 7. Dit moet je ook gooien bij de Buy, maar dan betaal je nog 5 procent toeslag. Bij Lay wordt de inzet omgedraaid: je moet eerst 7 gooien en daarna pas een van de andere nummers.

We sluiten af met twee relatief makkelijke inzetten: Any 7 of Any 11. Dat betekent dat je inzet op een uitkomst van 7 of 11. De Big6 en de Big8 werken op dezelfde manier: een 6 en een 8 zijn winnend. Deze dienen wel te worden geworpen voor de 7.

Dit zijn al een heleboel verschillende inzetten. Logischerwijs is het zo dat hoe meer uitkomsten winnend zijn hoe beter je kansen zijn. Omgekeerd geldt ook: als je weinig kans hebt om te winnen, is de uitbetaling hoog.

Maar denk er niet te makkelijk over. Het beste lees je de regels nog een paar keer door of houd je dit artikel ernaast terwijl je speelt. Het kan ook handig zijn om het spel eerst een paar keer met speelgeld te spelen. Zodra je de regels wat beter kent, kun je dan echt gaan gokken. En dan wordt het natuurlijk pas echt leuk.