De term ‘buster blackjack’ lijkt op ‘busted blackjack’. De betekenis is echter wat anders al hebben buster blackjack en busted blackjack wel met elkaar te maken. We leggen het hieronder even uit.

Buster blackjack: meer winst bij een busted dealer

Busted bij blackjack – stuk op z’n Nederlands – betekent dat iemand meer punten heeft dan 21 punten. Doel bij blackjack is de 21 punten zo dicht mogelijk te naderen (of nog beter: exact 21 punten halen). Maar ga je over de 21 punten heen, dan ben je busted. Dat kan zowel de speler als de dealer overkomen:

  • Gaat de speler busted dan wint de dealer automatisch, deze hoeft namelijk niet meer te spelen. Dit levert de dealer altijd een ‘casino huisvoordeel’ op.
  • Past de speler tijdig – of heeft deze een blackjack – dan moet de dealer ook spelen en bestaat altijd de kans dat de dealer busted gaat. Perfect voor de speler uiteraard.

Bij buster blackjack wordt de pret extra groot als de dealer busted gaat. Je kunt bij buster blackjack namelijk een aperte side bet plaatsen waarmee je een extra grote uitbetaling ontvangt als de dealer stuk gaat.

Basis van het spel blijft intact

Bij buster blackjack speel je uiteraard ook het basisspel. Je zet dus in en daarna krijg je twee kaarten gedeeld. Ook de dealer krijgt twee kaarten waarvan er een direct wordt getoond. Vervolgens speel je verder:

  • Heb je direct 21 punten (blackjack)? Je wint dan anderhalf keer je inzet. Tenzij de dealer ook 21 punten blijkt te hebben, want dan is het een push (gelijkspel) en krijg je alleen je inzet terug.
  • Heb je geen 21 punten dan speel je verder en vraag je een of meerdere kaarten aan de dealer, tot je voldoende punten denkt te hebben. Dan pas je en speelt de dealer. Heeft die (hopelijk) geen blackjack dan moet deze doorspelen tot hij/zij minimaal 17 punten heeft gehaald. Dan past hij ook en wint de partij met de hoogste punten. Als je als speler wint ontvang je één keer je inzet.
  • Gaat een van de twee busted tijdens het spel, dan wint automatisch de ander. Ben je als speler stuk dan wint het huis. Gaat de dealer stuk dan wint de speler.

Inzetten op de buster blackjack side bet

buster blackjack screenshotExtra bovenop regulier blackjack kun je bij dit spel voorafgaand aan iedere ronde ook inzetten op de buster blackjack side bet. Daarbij plaats je een extra inzet. Die betaalt uit als de dealer busted gaat. En dat is onafhankelijk van je eigen kaarten. Dus ga je zelf stuk, dan wordt er nog steeds gecheckt of de dealer ook stuk zou gaan met zijn kaarten. En waarbij je bij normaal blackjack hooguit anderhalf keer je inzet kunt winnen, kan dat bij buster blackjack veel hoger worden. De uitbetaling is namelijk direct afhankelijk van het aantal kaarten waarmee de dealer stuk gaat. In het uiterste geval kun je 2000 keer je inzet winnen. Dat gebeurt echter niet zomaar, dan moet je zelf blackjack hebben terwijl de dealer stuk gaat met 8 kaarten of meer.

Winkansen en rendement van het spel

Daarmee is ook direct een ‘aandachtspuntje’ genoemd. Wat het spel leuk maakt, is het feit dat het ‘stuk gaan’ van de dealer extra lucratief wordt. Maar meestal is dat bij 3, 4 of hooguit 5 kaarten wel gebeurd. De kans is echt microscopisch klein dat je heel veel kaarten nodig hebt om over de 21 punten heen te komen. Bijna een derde van alle kaarten (10, Boer, Vrouw, Heer) in het spel leveren immers al 10 punten op. En zo vaak gaat de dealer ook weer niet stuk, dus regelmatig zul je buster inzet gewoon kwijt zijn.

Alles bij elkaar is het rendement (de RTP ofwel Return To Player) bij buster blackjack 93,8%. Bij regulier blackjack kun je door een eenvoudige strategie te gebruiken een RTP van 99% naderen. Kortom, buster blackjack is een spannende variant om af en toe te spelen vanwege de microscopisch kleine kans op een megawinst. Maar voor je reguliere avondje blackjack zou ik het bij standaard blackjack houden.