In veel online casino’s kun je kiezen voor European blackjack. Maar wat maakt dat spel nou specifiek Europees en wat is het verschil met andere varianten als American blackjack? We zetten even de belangrijkste verschillen op een rijtje.

Devil in the details

De verschillen zitten bij European blackjack ten opzichte van de Amerikaanse variant inderdaad in de details. Want beide spellen gaan qua spelverloop behoorlijk gelijk op. In beide blackjack versies gaat het erom dichter bij de 21 punten te komen dan de dealer. Je ontvangt daarvoor aanvankelijk twee kaarten. En op basis van die eigen kaarten en één reeds geopende dealerkaart moet je besluiten of je nog een of meer extra kaarten vraagt, of dat je juist past. De beste uitkomst is als je 21 punten hebt. Zeker als je dat direct hebt met je twee kaarten, een zogenaamde blackjack. En hoe dan ook wil je voorkomen dat je over de 21 punten heengaat, want dan ben je busted (stuk) en heb je sowieso verloren. Tot zover is European blackjack vergelijkbaar met American blackjack. Dus tijd voor de verschillen.

De hole card ontbreekt bij European blackjack

European blackjack screenshotIk gaf al aan dat de speler begint met twee open kaarten en dat je van de dealer slechts één kaart kunt bekijken. Qua kennis heb je als speler dus een achterstand ten opzichte van de dealer. Maar bij European blackjack is dat nadeel nog net wat groter. Want bij de Amerikaanse variant is de tweede kaart al wel gedeeld aan de dealer, maar ligt deze nog afgedekt.

Dit wordt de hole card genoemd en die krijgt een bijzondere rol als de geopende dealerkaart 10 punten is (10, Heer, Vrouw of Boer). In dat geval moet de dealer eerst even ‘spieken’ bij de hole card. Blijkt bij deze ‘peek’ dat de tweede kaart een Aas is, dan heeft de dealer een zuivere blackjack en is het spel direct afgelopen. Bij European Dealer is er geen hole card. De tweede kaart wordt pas gedeeld nadat de speler zijn spelronde heeft afgerond. In dat geval is peeking dus niet mogelijk.

Je kunt in dat geval als speler dus langer doorspelen voordat je erachter komt dat de dealer blackjack heeft. Een extra risico want je kunt tijdens het spel extra inzetten, bijvoorbeeld bij splitsen of dubbelen. Waar je tijdens American blackjack bij een directe dealer blackjack alleen je oorspronkelijke inzet verliest, zou je bij European blackjack dus veel meer kunnen kwijtraken.

Risico bij European blackjack is wel beperkt

Overigens moet dit risico niet worden overdreven. Je moet jezelf als speler eerst afvragen of het zo slim is te gaan splitsen of dubbelen als de dealer een tien heeft ontvangen. In beide gevallen weet je al dat de spelkansen van de dealer die ronde erg gunstig zijn. Dus het lijkt dan vooral slim om je te beperken tot je aanvankelijke inzet. Splitsen of dubbelen is dan niet verstandig.

En denk je toch ‘het gevoel’ te hebben en wilt dubbelen of splitsen, dan zijn de mogelijkheden bij European blackjack meestal beperkt. In veel European blackjack varianten kun je maar één keer splitsen en ook zijn de double down mogelijkheden beperkt. Ook kun je veelal niet dubbelen na het splitsen. Bij Amerikaans blackjack kun je vaak in meer gevallen dubbelen, meerdere keren splitsen en ook na het splitsen nog dubbelen. Kortom, je kunt daar veel meer inzetten stapelen maar door de hole card regel loop je wel minder risico op een prijzige dealer blackjack.